افراد شجاع

ویژگی‌های شخصیتی افراد شجاع

۱- افرادی که رفتارهای شجاعانه‌ای دارند نسبت به سلامتی دیگران حساسند

پژوهشگران دو ویژگی دلرحمی و همدلی را متغیرهای اصلی موجود در شخصیت همه افراد شجاع می‌دانند. افرادی که زندگی خود را به خطر می‌اندازند تا فرد یا افرادی را که هم اکنون با خطر مرگ مواجهند نجات دهند، ماهیتاً افرادی هستند که به سلامتی و امنیت دیگران بسیار توجه دارند. پژوهشی که در سال ۲۰۰۹ انجام گرفت نیز دریافت افرادی که تمایل به رفتارهای شجاعانه دارند سطوح بسیار بالایی از همدلی و غمخواری را در خود دارند. افراد شجاع توجه و نگرانی خاصی نسبت به افراد دیگر دارند و قادرند نیازمندی‌ها و احساس دیگران را به راحتی درک کنند.

۲- افراد شجاع درک بسیار خوبی از اطرافیان خود دارند

پژوهش‌ها نشان می‌دهند که افراد شجاع علاوه بر داشتن حس همدلی و مراقبت به راحتی می‌توانند افراد دیگر را درک کنند و به عبارت ساده‌تر دنیا را از دیدگاه آن‌ها ببینند. این بدان معنا نیست که تمامی مشکلات و رنج‌های دیگران را به عهده بگیرند بلکه وقتی با موقعیتی مواجه می‌شوند که در آن فردی نیاز به کمک دارد، به سرعت می‌توانند خود را در همان موقعیت تصور کنند و دقیقاً کاری انجام دهند که اگر خودشان در آن موقعیت بودند احتمالاً انجام می‌دانند.

 ۳- افراد شجاع معمولاً اشخاصی شایسته و با اعتماد به نفس هستند

داشتن قدرت همدلی با دیگران تنها عامل نجات افراد از مخمصه‌ای که در آن گیر کرده‌اند نیست، بلکه داشتن مهارت نیز بسیار اساسی است. پژوهشگران می‌گویند افرادی که شجاعانه رفتار می‌کنند اغلب اعتماد به نفس بالایی نسبت به توانایی‌های خود دارند. وقتی آن‌ها با بحرانی مواحه می‌شوند، باوری درونی به آن‌ها این توانایی را می‌دهد که می‌توانند این بحران را به صورت موفقیت آمیزی خاتمه دهند. بخشی از این اعتماد به نفس ریشه در توانمندی و مهارت‌های مدیریت استرس آن‌ها دارد.

۴- افراد شجاع جهت‌گیری اخلاقی قوی دارند

با استناد به پژوهشی که زیمباردو و فرانکو بر روی افراد شجاع انجام دادند می‌توان گفت این افراد دو ویژگی بسیار اساسی دارند که کلاً آن‌ها را از افراد معمولی متمایز می‌کند: افراد شجاع برحسب ارزش‌های خود زندگی می‌کنند و اینکه برای حفظ این ارزش‌ها نیز خود را به هر خطری می‌اندازند. 

۵- داشتن توانمندی و آموزش کافی نیز می‌تواند تفاوت‌هایی را ایجاد کند

واضح است که داشتن آموزش کافی و توانایی بدنی برای مواجهه با بحران‌ها نیز می‌تواند در شجاعانه رفتار کردن افراد تاثیر گذار باشد. مواقعی وجود دارد که برای نجات کسی یا پایان دادن به بحرانی نمی‌توان دقیقاً تشخیص داد که به چه میزان قدرت بدنی یا دانش فنی نیاز وجود دارد، که در اینجا معمولاً افراد از نشان دادن هرگونه عکس‌العملی نسبت به بحران عاجز خواهند بود و اتفاقاً اتخاذ چنین رویه‌ای درست است.  افراد آموزش دیده و توانمند، مانند افرادی که به کمک‌های اولیه آشنایی دارند و مجرب هستند، بیشتر آماده‌اند تا در مواقع ضرورت از توانایی‌های خود استفاده کنند. بنابراین، همانطور که گفته شد توانایی و داشتن آموزش کافی نیز می‌تواند در بروز رفتارهای شجاعانه تاثیر بسیاری داشته باشد.

۶- افراد شجاع معمولاً ترسی به دل خود راه نمی‌دهند

فردی که وارد خانه‌ای که در آتش می‌سوزد می‌شود و جان کسی را نجات می‌دهد صرفاً یک فرد شجاع و استثنایی نیست؛ وی علاوه بر آن ترسی به دل خود راه نمی‌دهد. پژوهشگران معتقدند که افراد شجاع ماهیتاً مثبت می‌اندیشند و همین ویژگی‌ است که باعث واکنش آن‌ها می‌شود و در حین اقدام قویاً اعتقاد دارند که کار خود را با موفقیت به اتمام خواهند رساند. افراد بسیاری هستند که با وجود داشتن ویژگی‌های دل رحمی و مراقبت و توجه به دیگران، همین که با مشکل یا خطری مواجه می‌شوند خود را کنار می‌کشند. اما ویژگی نترسی و جسارت است که در این لحظه تفاوت ایجاد می‌کند و افرادی که این توانایی را دارند از خطر روی بر نمی‌گردانند. 

۷- افراد شجاع برای رسیدن به اهداف خود پشتکار بالایی دارند

استمرار داشتن و پشتکار ویژگی بسیار بارز دیگری است که افراد شجاع دارند. در سال ۲۰۱۰ پژوهشی انجام شد و محققان دریافتند افراد شجاع به احتمال بسیاری به حوادث تلخ و ناگوار با دید مثبتی می‌نگرند. هرگاه آن‌ها با بیماری مهلکی مواجهه می‌شوند بیشتر بر نکات مثبت آن تمرکز دارند و سعی می‌کنند خود را نبازند و تا دقایق واپسین به مقاومت ادامه دهند.

در انتها باید گفت که تصمیم بر انجام اعمال شجاعانه انتخابی است که بسیاری از ما می‌توانیم اتخاذ کنیم. با درک اینکه شجاعت یک ویژگی طبیعی انسانی است و صرفاً مختص افراد محدودی نمی‌باشد، درمی‌یابیم هرکسی می‌تواند این امکان را به خود بدهد تا امور شجاعانه‌ای انجام دهد، و این همان چیزی است که زنو فرانکو و فیلیپ زیمباردو به آن دست یافتند: «شجاعت را می‌توان آموخت».

نظرات 0 + ارسال نظر
امکان ثبت نظر جدید برای این مطلب وجود ندارد.